Over het boek

Een aantal jaren geleden startte Albert de Bruin Junior de Facebookgroep De Bruin Transport Surhuisterveen. Al snel bleek dat de site in een behoefte voorzag en op dit moment volgen bijna 6000 liefhebbers deze site. Via sociale media kwamen Wiebe Oegema, Karst Wierenga en Gerrit de Boer met elkaar in contact. Veel transportbedrijven in Noord-Nederland publiceerden boeken over de geschiedenis van hun bedrijf en de vier mannen vonden dat er ook een boek over De Bruin moest verschijnen. De werkgroep kwam eind 2017 voor het eerst bijeen en ze constateerden dat de meeste boeken veel foto’s, maar weinig tekst bevatten. Het boek dat de werkgroep voor ogen had, was een boek waarin directie, oud-werknemers, opdrachtgevers en andere betrokkenen aan het woord kwamen.

Veel bijdragen

Op de oproep om verhalen in te sturen voor het boek werd massaal gereageerd. Veel mensen wilden een bijdrage leveren aan het boek. Met als resultaat een bonte verzameling van verhalen. Persoonlijke herinneringen, sterke verhalen, grappige anekdotes, maar ook verdrietige verhalen en soms een kritische noot. Wat steeds naar voren komt is dat het een unieke tijd was bij De Bruin. Het was een tijd van hard werken, maar er was ook veel plezier en een groot saamhorigheidsgevoel.

Verschillende perspectieven

Niet alleen oud-werknemers leverden verhalen. Ook van een aantal journalisten, vakbondsbestuurders, opdrachtgevers en leveranciers ontvingen we reacties over hun relatie met het bedrijf. Dit leverde verhalen op vanuit een ander perspectief. Daarnaast beschikte de werkgroep al over een archief van enkele duizenden foto’s, waarvan een gedeelte een plekje zal vinden in het boek.

Familiebedrijf

De periode die wordt beschreven in het boek begint in 1923 en eindigt in het jaar 2000. Het begint met pake Albert de Bruin die een bodedienst opzette. Zijn zoon Gerben de Bruin zette het bedrijf voort met ongeregeld vervoer en specialiseerde zich in het (internationaal) silovervoer. Het bedrijf werd door zonen Albert en Jan uitgebouwd tot een gerenommeerd internationaal transportbedrijf.

Roerige jaren

Veel verhalen uit de laatste decennia van de vorige eeuw komen voorbij. Het waren roerige jaren, met acties tegen de komst van de tachograaf, strijd met de vakbonden, een enorme groei van het volumetransport en overnames. Kortom, genoeg stof om een boek samen te stellen. 

‘De Bruin. Van bodedienst naar internationaal transportbedrijf’ is een uniek naslagwerk voor liefhebbers van de geschiedenis van het Nederlandse wegtransport.

Redactietafel tijdens vergadering

De redactie
Gerrit de Boer – Wijbe Oegema – Karst Wierenga