Over de makers

Wijbe Oegema, Karst Wierenga en Gerrit de Boer vormden in 2017 de werkgroep die zich bezighield met het samenstellen van een boek over De Bruin Transport. Wie zijn de samenstellers van dit boek?

Wijbe Oegema

Wijbe is de nestor in het gezelschap. Vanaf 1969 was hij werkzaam als internationaal chauffeur bij De Bruin Transport. Hij heeft de periode op de Koop Kuipersweg nog meegemaakt en weet daarover smeuïge verhalen te vertellen. Sinds 2008 is Wijbe met pensioen, maar stilzitten doet hij niet. Als schipper op de pont bij Suawoude heeft hij het in de zomermaanden erg druk. Daarnaast is Wijbe actief op de sociale media voor de plaatselijke voetbalclub, SV Suawoude, en het dorp Suawoude. In de werkgroep is Wijbe de boekhouder en het aanspreekpunt met drukker Mulder uit Surhuisterveen. Ook is Wijbe verantwoordelijk voor de foto’s die in het boek worden gepubliceerd.

Karst Wierenga

Karst is afkomstig uit een transportfamilie. Zijn vader, Henk Wierenga, nam in 1965 de bodedienst naar Groningen over van Gerben de Bruin. Vanaf april 1988 was Karst werkzaam bij De Bruin Transport. Hij werd door Albert de Bruin benaderd om bij hen te komen werken. Karst begon als monteur in de garage, maar hij werd na het behalen van zijn chauffeursdiploma op een vrachtwagen gezet. De eerste keer reed hij onder begeleiding van Tjeerd Mosselman en daarna werd hij losgelaten in geheel Europa. Karst heeft tot het einde bij De Bruin gewerkt en daarna bij de bedrijven die de activiteiten van De Bruin overnamen. Op dit moment is Karst nog steeds internationaal tankwagen chauffeur, zijn werkgebied is heel Europa. Binnen de werkgroep is Karst het manusje van alles. Hij beheert de Instagram- en Facebookpagina, onderhoudt de contacten met de verhalenschrijvers, maakt onderweg veel reclame en nog veel meer.

Gerrit de Boer

Gerrit is de enige persoon van de werkgroep die nooit in vaste dienst was bij De Bruin. Hij begon in 1981 als opslagrijder bij De Bruin. Een vakantiebaantje, want hij studeerde voor docent aardrijkskunde en wiskunde. Al snel stuurden Jan en Albert hem met een vrachtwagen naar het buitenland en hij bleef daarna jarenlang in de schoolvakanties rijden. Gerrit werkt nu al jaren als docent wiskunde op de Lindenborg, onderdeel van rsg de Borgen in Leek. . Binnen de werkgroep hield Gerrit zich bezig met het afnemen van een aantal interviews, die later werden uitgewerkt tot verhalen. Verder houdt hij zich bezig met de samenstelling van het boek. Intussen is ‘het boek’ een familieaangelegenheid geworden in huize De Boer. Rommie werkte van 1977 tot 1984 op het kantoor bij Jan en Albert. Zij redigeert alle binnengekomen teksten. Rommie werkt sinds 2000 bij Biblionet Groningen als lees- en mediaconsulent.